Kansen creëren in het Nederlands onderwijssysteem

Het Nederlands schoolsysteem is een gelaagd systeem waar alle studenten en scholieren doorheen komen op weg naar een brede en goede toekomst. Aangezien veel studenten en scholieren dezelfde opleiding hebben genoten, is het vaak niet zo makkelijk om aan werk te komen. De mensen die dubbele opleidingen doen, denken een betere kans te maken, maar dat hebben zij niet. Zij hebben vaak een hogere leeftijd en zijn daarmee te duur geworden voor de werkgever. Gelukkig zijn er kansen die je zelf kunt benutten binnen het schoolsysteem om net even een stapje voor te hebben. Vaak hoef je daar niet eens zoveel extra voor te doen.

Activiteiten

Alle universiteiten, hogere scholen en middelbare scholen hebben activiteiten. Denk aan een debatclub, een wiskundeclubje of het Model European Parliament. Het zijn dingen die je vaak makkelijk bij je studie kunt doen en die vrijstellingen opleveren omdat de onderwijsinstellingen willen dat dit goed gevuld wordt. Deze dingen kun je op je cv zetten en tonen de werkgevers aan dat je niet te beroerd bent om een stapje harder te lopen voor de dingen waar je interesse in hebt. Het zorgt er ook voor dat je een veel groter netwerk krijgt, waar je zeker gebruik van kunt maken op het moment dat je om werk verlegen zit, of wanneer je eens iets wilt organiseren.

Kies je vakken

Op de meeste scholen kies je zelf vakken en pakketten. Nu kun je ervoor kiezen om de meest makkelijke vakken te doen, zodat je er zo weinig mogelijk moeite voor hoeft te doen, maar dat is niet verstandig. Wat slimmer is, is om vakken te kiezen die goed op elkaar aansluiten. Het lijkt aantrekkelijk om je pakket zo breed mogelijk te houden, maar bedrijven hebben niets aan mensen die van alles een klein beetje weten. Zij willen liever mensen hebben die veel weten van een afgebakend gebied. Je maakt jezelf op die manier expert op je eigen gebied en dat is iets waar je zeker mee kunt zwaaien tijdens een sollicitatiegesprek.

Houd bij wat je doet

Je doet een activiteit, gaat eens naar het buitenland, doet nog eens een club erbij en wordt uitgenodigd voor een politieke partij om een speech te houden voor de jongerenvereniging. Heel erg leuk allemaal, maar wanneer je niet meer weet wanneer je iets gedaan hebt en waar dat was, kun je het ook niet op je cv gebruiken. Houd daarom bij welke activiteiten je hebt gedaan op welk moment en schrijf hier ook een naam bij, zodat het altijd gecontroleerd kan worden.

Wanneer je dat doet en meeneemt op je cv, weet je zeker dat je net iets meer hebt gedaan dan alleen de standaardweg te volgen, en dat zorgt ervoor dat je een stuk interessanter over zal komen dan de competitie.