Soorten onderwijs in Nederland

Wanneer mensen het hebben over de soorten onderwijs in Nederland, dan gaat het vaak over het onderwijs dat na de basisschool komt. De basisscholen hebben bij benadering allemaal dezelfde opzet, maar na de basisschool lopen de soorten onderwijs sterk uiteen. Het middelbaar onderwijs wordt vaak gezien als een tussenstap tussen de basisschool en het hogere onderwijs, maar de scholieren brengen toch vier tot zes jaar door op de middelbare school wanneer alles gaat zoals het moet. Hier zijn de verschillen het grootst.

Hoe werkt dit?

Op het middelbare onderwijs lopen de richtingen sterk uiteen. Het is voor veel kinderen de voorbereiding op het verdere onderwijs aan de hogere scholen, de beroepsgerichte opleidingen of de universitaire opleidingen. Aangezien deze opleidingen ver uit elkaar liggen, is het wel duidelijk dat de weg naar deze opleidingen ook zeer verschillend is. Daarbij zijn er veel verschillen binnen de middelbare opleidingen zelf. De ene scholier zal een pakket kiezen met veel talen, de andere met veel wiskunde en weer een ander kiest alleen de vakken die hem of haar zullen helpen om een goede ondernemer te worden.

De meeste middelbare scholen bieden goede begeleiding bij het kiezen van een opleiding en vakken. Is dit belangrijk voor jou, kijk dan eerst even naar de school die je kiest en informeer naar de mogelijkheden. Het is belangrijk om in te zien dat de verschillende scholen ver uiteenlopen. Elke onderwijsinstelling heeft zijn sterke en zwakke punten en het gaat hier wel om de toekomst van de kinderen.

Zie vooral ook in dat de verschillende vakken en richtingen verschillende einddoelen hebben. Houd altijd in de gaten dat een vakkenpakket kiezen gevolgen heeft voor de mogelijkheden in de toekomst. Je zal niet altijd weten wat de beste keuze of optie is, dus probeer het in het begin zeker breed te houden zodat je erachter kunt komen waar de echte interesses liggen. Doorgaans is dat al redelijk snel te merken omdat elke scholier een bepaalde voorkeur zal ontwikkelen voor bepaalde vakken, en een hekel zal krijgen aan andere vakken. Wanneer dit te combineren is in een pakket en in een richting, dan wordt het een stuk makkelijker om een keuze te maken. Zo niet, neem dan contact op met de studiebegeleider van de middelbare school, want die zal zeker meer informatie kunnen geven.